Al de boeren met wie we in samenwerking staan!

Laurence Claerhout
FOREST FARM ASSE

Bart Van Parijs
PURFRUIT

Pas enkele jaren geleden kwam ik terecht in de landbouwsector toen ik een opleiding rond voedselbossen volgde in Normandië. Dat was voor mij een eyeopener. Daar besefte ik dat landbouwproductie heel goed gecombineerd kon worden met de aanplant van bomen. In Vlaanderen zie je nog vaak klassieke vormen van landbouw. Voedselbossen en permacultuur blijven helaas uitzonderingen. Tegelijk maakt mijn werk met boeren in de korte keten ook duidelijk dat ze moeite hebben met het veranderende klimaat.

Twintig jaar geleden begon ik als fruitteler, met Purfruit waren we destijds een van de eersten die met biologisch kleinfruit aan de slag gingen. Nu zijn we onze commerciële fruitplantage aan het omvormen tot een soort voedselbos, waar we met verschillende lagen werken, en we beplanten ook een terrein van 1 hectare dat puur voedselbos zal worden.Dries Delanote op een bankje in zijn voedselbos

Dries Delanote
LE MONDE DES MILLES COULEURS

Ik groeide op in een traditioneel landbouwersgezin en startte vijftien jaar geleden met mijn eigen landbouwbedrijf. We zijn klein begonnen, maar alles is op een organische manier gegroeid en nu hebben we tien hectare en zijn we een team van vijf boeren. Vroeger filosofeerde ik veel over het milieu en de wereld, plots had ik de kans om een prachtig stuk historische grond te kopen en het idee om daar een voedselbos te planten. Dat was het moment dat ik mijn droom kon waarmaken.