2022 is the year of the food forest

Het aantal voedselbossen in Vlaanderen is de laatste jaren sterk gestegen maar dit nieuwe fenomeen is nog relatief onbekend bij het grote publiek. Een documentaire over Vlaamse voedselbossen en een voedselbosboek zal hier dit jaar verandering in brengen. Ook wordt er voor november een voedselbosstrategie uitgewerkt door het Food Forest Institute dankzij het Departement van Landbouw en Visserij.

Een voedselbos is een manier van landbouw waarbij beleving en natuur, naast voedselproductie, een belangrijke rol spelen. Zoals het woord zegt bestaat een voedselbos uit voornamelijk bomen die voedsel produceren. Ze bieden een antwoord op de teloorgang van biodiversiteit en zorgen voor een maximale opslag van CO2. Het is een landbouwvorm waarbij mensen zich betrokken voelen en die de stad verbindt met het platteland.

In Vlaanderen hebben we al zo’n 150 voedselbossen variërend van stadsvoedselbossen tot een voedselbos in een psychiatrische instelling tot samentuinplekken tot landbouwbedrijven. Food Forest Institute heeft de verhalen van voedselbospioniers gegoten in een documentaire die deze lente uitkomt en inmiddels al geselecteerd is voor enkele filmfestivals.

“De interesse voor voedselbossen is gewoon ontploft: na een persartikel over de documentaire kreeg ik een telefoontje van uitgeverij Sterck & Devreese met de vraag om het eerste Belgische boek over voedselbosontwerp te schrijven, daar heb ik uiteraard geen nee tegen gezegd en deze lente ligt deze in de rekken.” zegt Louis De Jaeger, voedselbos-expert bij Food Forest Institute.

Een nieuw initiatief van Hilde Crevits: Voedselveranderaars, geeft Food Forest Institute de mogelijkheid om samen met landbouw- en milieuorganisaties, boeren en voedselbossers een voedselbosstrategie uit te werken voor Vlaanderen. Ook onderzoeken het ILVO, BOS+, HoGent, Food Forest Institute en andere partners onder andere pistes om voedselbosproducten te vermarkten.De Verwildering

“De voedselboscommunity begint echt groot te worden, ik ben dankbaar dat onze overheid de ontwikkeling van deze land(bouw)vorm verder wil ondersteunen.” klinkt het.

Op zondag 3 juli 2022 vindt zich het eerste voedselbos congres in Vlaanderen plaats, dat in enkele weken volledig uitverkocht was. Voedselbossen zijn een hot thema. Eetbare bossen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijdens het congres wordt er besproken hoe we Vlaanderen op een duurzame wijze kunnen bevoedselbossen.

Hoewel de oudste voedselbossen van de Benelux zich in België bevinden, hebben de Nederlanders een inhaalbeweging van jewelste gemaakt. Wouter Van Eck, een van de voedselbospioniers uit Nederland komt spreken over wat we kunnen leren van onze noorderburen, die al een voedselbosstrategie hebben.

De dag zelf wordt georganiseerd door Food Forest Institute en gemodereerd door Louis De Jaeger, een van de trekkers van de voedselbosbeweging in België. Het congres is deel van het project Go4Food van Departement Landbouw en Visserij, voor wie Food Forest Institute een voedselbosstrategie voor Vlaanderen mag uitwerken.

Deelnemers worden niet alleen geïnspireerd door voedselbossers zoals Camille Claeys, Lieve Ferdinande en Wouter Van Eck. Ze worden actief betrokken om de voedselbosstrategie mee vorm te geven zodat de strategie breed gedragen wordt door zowel voedselbossers, landbouwers, natuurliefhebbers,…

Het congres vindt plaats onder Brussel in de Museumtuin van Gaasbeek, Lennik, Vlaams-Brabant.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

Wild picking year training

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More

Wild picking year training

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More
en_USEnglish