Courses

Ben je geïnteresseerd om professioneel met voedselbossen aan de slag te gaan?

Voedselbossen

All in Food Forest Design Course (week)

28 aug-2 sept 2023 | Leer alles over voedselbos ontwerp tijdens de all-in week opleiding

Misschien wil je al langer je droom van een eigen voedselbos realiseren maar weet je niet hoe je daar praktisch aan moet beginnen? Een voedselbos opleiding ontwikkeld door voedselbosontwerper Louis De Jaeger waarin alle mogelijke aspecten aan bod komen rond het ontwerpen van je eigen food forest. Laat je een week onderdompelen in de heerlijke wereld van voedselbossen.

Online jaaropleiding voedselbossen

Verschillende startdata | Behaal je FFDC certificaat.

Volg onze online jaaropleiding om je eigen voedselbos aan te leggen of om ontwerper of leraar te worden in food forest design. Deze intense online opleiding gaat volledig ‘down the rabbit hole’ wat ontwerpen betreft en bevat alle praktische info die jij nodig hebt om een professional te worden. De kennis die voedselbos ontwerper Louis  De Jaeger samen met zijn team de afgelopen jaren heeft opgedaan deelt hij allemaal met jullie om zo een leger aan ontwerpers te creëren! Na deze opleiding ben jij in staat om een professioneel ontwerp te maken van begin tot einde. Voor de designers en teachers opleiding wordt er na het vervullen van intense ontwerp opdrachten en een stage, een certificaat toegekend die je in staat stelt om professioneel aan de slag te gaan!

Play Video

Deze opleiding focust op de ecologische aspecten, ondanks dat je geen leerstof specifiek rond voedselbossen zal zien, is de leerstof wel enorm toepasbaar. Zo krijg je een inzicht in de ecologie, bedrijfsvoering, etc. Het is een praktijkgerichte wetenschappelijke studie die enorm van pas komt. Je hebt er de mogelijkheid om stage te doen bij een voedselbos. 

Vives - Roeselare

Play Video

Deze opleiding legt zijn focus op het ontwerpen en tekenen van een voedselbos. Je zal hier vooral de esthetische en praktische aspecten rond het ontwerpen van een voedselbos leren. 

Erasmushogeschool Brussel - Campus Jette

De ideale opleiding voor wie een voedselbos wil beginnen of een commercieel voedselbos wilt oprichten. Je leert alles over de biologische landbouw en hoe je een bedrijf kan opstarten rond je voedselbos.

Landwijzer - Gent

De opleiding duurt 10 dagen die verspreid zijn over het hele jaar. Op deze manier krijg je een voedselbos te zien in de verschillende seizoenen. Hiernaast leer je alles van de ecologische principes tot het verkopen van je producten.

Nederland

Permacultuur

Vanaf 2023 biedt Food Forest Institute de officiële Permaculture Design Course (PDC) aan. Volgens dezelfde principes als die van oprichter Bill Mollison.

Waarom?  Er is een grote overlap tussen voedselbossen en permacultuur. We krijgen de laatste jaren redelijk wat aanvragen, vandaar dat we besloten hebben dit aan te bieden.

All in Permaculture Design Course (week)

12-17 juni 2023 | Behaal je PDC in slechts één week

Bill Mollison zijn grootste droom was om permacultuur zo breed mogelijk te verspreiden. Hiervoor werd de Permaculture Design Certificate Course opgericht. 

Zijn bedoeling: zoveel mogelijk mensen de permacultuur principes leren, die dan op hun beurt leerkrachten worden om de permacultuur principes aan zoveel mogelijk andere mensen te leren. Dit zorgt voor een exponentiële verspreiding.

Je krijgt alle kapstokken waarmee je je eigen ontwerp-avonturen kan beginnen. 

Wildplukken

Vanaf 2023 biedt Food Forest Institute in partnership met Forest To Plate wildpluk opleidingen aan.

Waarom? Wilde eetbare planten zijn een groot en belangrijk onderdeel van voedselbossen.

Jaaropleiding Wildplukken Ardennen (weekends)

10 opleidingsdagen | Leer zelfstandig wildplukken

In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten. Je leert planten herkennen doorheen de verschillende seizoenen en leer hoe je deze het best kan klaarmaken.

Gedurende vijf opleidingsmomenten van 2 dagen wandelen we doorheen de Viroinval en de Franse Ardennen (op 1,5 u rijden van Brussel) en gaan we op zoek naar wat er overal te vinden valt, waarna we onze planten bereiden in de keuken.

Jaaropleiding Wildplukken Ardennen (week)

10 opleidingsdagen | Leer zelfstandig wildplukken

In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten. Je leert planten herkennen doorheen de verschillende seizoenen en leer hoe je deze het best kan klaarmaken.

Gedurende vijf opleidingsmomenten van 2 dagen wandelen we doorheen de Viroinval en de Franse Ardennen (op 1,5 u rijden van Brussel) en gaan we op zoek naar wat er overal te vinden valt, waarna we onze planten bereiden in de keuken.

Online Jaaropleiding Wildplukken

Online leermateriaal |6 vrijblijvende live excursies

In deze online jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig te beginnen met ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten. Je leert planten herkennen doorheen de verschillende seizoenen en leert hoe je deze het best kan klaarmaken.

Deze unieke online wildpluk cursus is de ideale manier om van thuis uit te leren over wilde eetbare planten. De cursus wordt iedere maand aangevuld op ons digitaal leerplatform met video’s, plantenfiches en cursusmateriaal. Ideaal voor mensen die de eetbare natuur beter willen leren kennen.

en_USEnglish