Het aantal voedselbossen in Vlaanderen is de laatste jaren sterk gestegen maar dit nieuwe fenomeen is nog relatief onbekend bij het grote publiek. Een documentaire over Vlaamse voedselbossen en een voedselbosboek zal hier dit jaar verandering in brengen. Ook wordt er voor november een voedselbosstrategie uitgewerkt door het Food Forest Institute dankzij het Departement van Landbouw en Visserij.

Een voedselbos is een manier van landbouw waarbij beleving en natuur, naast voedselproductie, een belangrijke rol spelen. Zoals het woord zegt bestaat een voedselbos uit voornamelijk bomen die voedsel produceren. Ze bieden een antwoord op de teloorgang van biodiversiteit en zorgen voor een maximale opslag van CO2. Het is een landbouwvorm waarbij mensen zich betrokken voelen en die de stad verbindt met het platteland.

In Vlaanderen hebben we al zo’n 150 voedselbossen variërend van stadsvoedselbossen tot een voedselbos in een psychiatrische instelling tot samentuinplekken tot landbouwbedrijven. Food Forest Institute heeft de verhalen van voedselbospioniers gegoten in een documentaire die deze lente uitkomt en inmiddels al geselecteerd is voor enkele filmfestivals.

“De interesse voor voedselbossen is gewoon ontploft: na een persartikel over de documentaire kreeg ik een telefoontje van uitgeverij Sterck & Devreese met de vraag om het eerste Belgische boek over voedselbosontwerp te schrijven, daar heb ik uiteraard geen nee tegen gezegd en deze lente ligt deze in de rekken.” zegt Louis De Jaeger, voedselbos-expert bij Food Forest Institute.

Een nieuw initiatief van Hilde Crevits: Voedselveranderaars, geeft Food Forest Institute de mogelijkheid om samen met landbouw- en milieuorganisaties, boeren en voedselbossers een voedselbosstrategie uit te werken voor Vlaanderen. Ook onderzoeken het ILVO, BOS+, HoGent, Food Forest Institute en andere partners onder andere pistes om voedselbosproducten te vermarkten.De Verwildering

“De voedselboscommunity begint echt groot te worden, ik ben dankbaar dat onze overheid de ontwikkeling van deze land(bouw)vorm verder wil ondersteunen.” klinkt het.

Voedselbos Congres

april 2023

Maak je klaar voor een onvergetelijke voedselbosdag!

Workshops, keynotes, voedselbos speed dating, een boeiend panelgesprek en de voorstelling van de voedselbosstrategie. Je krijgt ook de kans om je eigen initiatief voor te stellen aan het grote publiek. We sluiten ‘s avonds af met een lekker hapje en een live optreden.

Op de eerste editie van het  voedselboscongres schreven we met meer dan 80 mensen aan de voedselbosstrategie, die hebben we een jaar lang verder uitgewerkt met experts om tot een prachtig resultaat komen. Ons doel: 5% van Vlaanderen omzetten naar voedselbos: in de landbouw, op scholen, in stadsparken, langs fietspaden, vrijwel overal dus, harmonisch verweven door heel ons landschap.

Het programma:

14u: Ontvangst

14u30: Voorstelling van de voedselbosstrategie door Louis De Jaeger

15u10: Keynote: Als het in Nederland kan, kan het hier ook, én beter met Wouter Van Eck

15u40: Keynote: Agriwilding met Franky Bossuyt (VUB)

16u: Panelgesprek met Franky Bossuyt, Geert Gommers (VELT), Wouter Van Eck en xxx dept. Landbouw en Visserij

16u45: Pauze

17u: Workshops (iedereen mag 2 workshops kiezen)

  • Hoe haal je inkomsten uit je voedselbos met Commensalist ontwerper Lukas Masson
  • Voedselbos vragen halfuurtje met auteur Madelon Oostwoud
  • Hoe ontwerp je een voedselbos? met Louis De Jaeger
  • Koken uit het voedselbos met Lieve Ferdinande
  • Voedselbos praktijkervaring met Wouter Van Eck


18u:
Showcase van voedselbos initiatieven: Iedereen die dat wens mag een eigen voedselbos initiatief voorstellen

19u: Eten, optreden en voedselbos speed dating

22u: Slaapwel

Prijs: €35 inclusief workshops, lezingen en maaltijd ‘s avonds (exclusief drank)

Georganiseerd door Food Forest Institute vzw

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

nl_BEDutch