Inspireren en opleiden over voedselbossen

VZW Food Forest Institute is een Belgische organisatie die zich specifiek inzet voor de ontwikkeling van grootschalige voedselbossen gericht op duurzame voedselproductie met ruimte voor natuur en biodiversiteit in België en de wereld

In een groep groeien tot voedselbos ontwerper tijdens een intensieve deepdive week

All-in weekopleiding voedselbos design

Word professioneel voedselbos ontwerper

Online jaaropleiding voedselbos design

Laat je onderdompelen in de wereld van voedselbossen. 

Leer hoe je zelf je voedselbos ontwerpt en wat hier allemaal bij komt te kijken. 

Laat je inspireren

Voedselbos Documentaire

In deze documentaire schetst landschapsarchitect Louis De Jaeger hoe voedselbossen de aarde redden van verstikkingsdood, gemeenschappen reanimeren landbouw duurzaam maken, de opwarming van de aarde omkeren en toch een overvloed aan eten produceren.

Deze film is een ontdekkingstocht langs de geheime tuinen van voedselbospioniers. Louis’ boeiende reis leidt langs pioniers en voorbeelden, van stadsjungles tot helende projecten in psychiatrische instellingen. 

Want de natuur blijkt de beste heelmeester voor sociale, psychologische en ecologische littekens die mensen veroorzaken. Als we de veerkracht van de natuur een kans geven, kunnen we samen een nieuw Eden creëren. Sterker zelfs: er zijn al stukjes van dit nieuwe paradijs zichtbaar.

 

“The best time to plant a food forest was 20 years ago.
The second best time is now.”

– Chinese Proverb

Voedselboskaart

Vind een voedselbos in je buurt

Het Food Forest Institute werkt momenteel aan een Belgische voedselboskaart. Staat jouw voedselbos nog niet op de kaart en wil je er graag bij staan? Vul dan snel dit formulier in!

Wat we u voorstellen

De 6 pijlers van het FFI

Promotie van voedselbossen

See more

Promotie van voedselbossen

Een intensief voedselbos als landbouwvorm is nog redelijk onbekend, voedsel afkomstig uit een voedselbos is nog onbekender.

Om een voedseltransitie te stimuleren in een veranderend klimaat zijn voedselbossen een onmisbaar ingrediënt. Hiervoor is het belangrijk om burgers, boeren en politici te informeren over de voordelen van voedselbossen.

Steunen van landbouwers

See more

Steunen van landbouwers

Veel landbouwers kunnen niet mee met de schaalvergroting en de investeringen in machines, brandstof, meststoffen en pesticiden.

Het FFI biedt zowel financiële steun, een netwerk en expertise aan landbouwers die een (deelse) transitie willen maken naar voedselproductie afkomstig van bomen.

Aankopen van landbouwgrond

See more

Aankopen van landbouwgrond

Grond in België is schaars en duur in vergelijking met buurlanden.

Hierdoor worden ze zeer intensief bewerkt met de uitspoeling van meststoffen en pesticiden tot gevolg en weinig ruimte voor natuur. Door intensief bewerkte gronden vrij te kopen bieden we ruimte aan natuur-inclusieve landbouw.

Onderzoek en onderwijs

See more

Onderzoek en onderwijs

In ons klimaat staat de intensieve voedselbosbouw nog in haar kinderschoenen.

Het is een landbouwvorm met zeer weinig nood aan externe input, toch moet er nog heel wat onderzoek gebeuren naar ontwerp, soortkeuze, oogstwijzen en de verwerking en vermarkting van voedselbosproducten. Ons kenniscentrum doet onderzoek, verzamelt kennis en deelt die via opleidingen, workshops en brochures.

Gratis bomen

See more

Gratis bomen

België en voornamelijk Vlaanderen zijn een van de meest bosarme regio’s in Europa. Bomen zijn een van de beste CO2-opnemers, vangen fijn stof af, regelen het klimaat, hebben enorm veel natuurwaarde en kunnen voedsel voorzien voor mens en dier.

Om het aantal bomen te vergroten steunen we bepaalde projecten met de aankoop van (voedsel)bomen.

Rewilding

See more

Rewilding

De wereld krijgt te kampen met een klimaatcrisis en tegelijkertijd met een ecologische crisis en beiden versterken elkaar. De beste strategie bij deze uitdaging is de natuur zijn werk laten doen oftewel het bewust laten verwilderen van bepaalde gebieden.

Het is een progressieve vorm van natuurconservatie. Om een optimale voedselproductie te hebben kunnen we niet zonder verwilderde natuur of ‘rewilding’.

Testimonials

Wat mensen zeggen

Help ons

Hoe kan je helpen?

Doe met ons mee ! En word een professional.

Het Food Forest Institute biedt een uitgebreide voedselbos opleiding aan. Ben je geïnteresseerd om professioneel met voedselbossen aan de slag te gaan ?

Doneer !

Uw donatie helpt ons om dit werk verder te zetten en om voor meer en betere voedselbossen te zorgen.
nl_BEDutch