Wij verdiepten ons in het boek Voedselbos inspiratie voor ontwerp en beheer, geschreven door Madelon Oostwoud, dé startershandleiding voor voedselbossen, en het stelde niet teleur!

Het boek komt samen met een plantengids met maar liefst 250 eetbare vaste planten en kweekbare paddenstoelen! Zelf telt het boek 9 hoofdstukken die stap voor stap het proces doorlopen om samen met jou aan de slag te gaan wanneer je besluit je eigen voedselbos op te starten.

Blik op geschiedenis

Hoofdstuk één neemt je snel even terug in de geschiedenis naar belangrijke figuren in de landbouw. Het geeft je een betere blik over hoe bepaalde methodes en technieken tot stand zijn gekomen in het verleden.

De omgeving
De volgende twee hoofdstukken gaan specifiek over het land, de bodem en het bodemleven. Je wordt geholpen bij het vaststellen van het soort landschap waar je mee te maken hebt. Hierna wordt verteld hoe je de bodemsoort kan vaststellen en wat dit betekent voor jouw voedselbos. Tips om grond te verbeteren kan je terugvinden aan het einde van hoofdstuk drie.

Ook wordt er dieper ingegaan op wilde planten, of zoals de meeste het noemen: onkruid. Ondanks dat deze planten vaak ongewenst zijn kunnen ze enorm veel informatie over je bodem verstrekken. Er wordt uitgelegd hoe je aan de hand van wilde planten op je stuk land kan bepalen met wat voor grond je te maken hebt. Je kan ze hiernaast ook gebruiken als inspiratie voor vervangende planten met gelijkaardige eigenschappen die wél eetbaar zijn. 

Handen uit de mouwen
Wanneer je dit allemaal vastgesteld hebt is het tijd om over te gaan naar het plannen op papier. Het boek toont je hoe je dit stap voor stap aangaat en zorgt ervoor dat er geen elementen overgeslagen worden. Als je plannen op papier staan dan kan je eindelijk beginnen met het aanleggen van je voedselbos. Het boek leidt de weg doorheen de layout, graafwerken, het vastleggen van hoeveelheden en de aankoop van je planten, etc. Ook het beheer wordt grondig overlopen. 

In het voorlaatste hoofdstuk krijg je een blik op planten en dieren vanuit een theoretisch oogpunt, heel interessant voor mensen die zich willen verdiepen in de wetenschappelijke benaming van verschillende soorten. Het boek sluit af met het overlopen van de wet- en regelgeving omtrent voedselbossen en hoe je een begroting en een ondernemingsplan maakt. 

Voorgangers
Doorheen het boek krijg je 18 verschillende voedselbossen te zien die elk uniek zijn op hun eigen manier. Laat je inspireren door je voorgangers en verwonder je aan de oneindige mogelijkheden! 

Veel leesplezier en neem zeker eens een kijkje in onze bibliotheek!
Door het boek hier te kopen steun je het Food Forest Institute zonder dat het je iets kost!

Voedselbos Congres

april 2023

Maak je klaar voor een onvergetelijke voedselbosdag!

Workshops, keynotes, voedselbos speed dating, een boeiend panelgesprek en de voorstelling van de voedselbosstrategie. Je krijgt ook de kans om je eigen initiatief voor te stellen aan het grote publiek. We sluiten ‘s avonds af met een lekker hapje en een live optreden.

Op de eerste editie van het  voedselboscongres schreven we met meer dan 80 mensen aan de voedselbosstrategie, die hebben we een jaar lang verder uitgewerkt met experts om tot een prachtig resultaat komen. Ons doel: 5% van Vlaanderen omzetten naar voedselbos: in de landbouw, op scholen, in stadsparken, langs fietspaden, vrijwel overal dus, harmonisch verweven door heel ons landschap.

Het programma:

14u: Ontvangst

14u30: Voorstelling van de voedselbosstrategie door Louis De Jaeger

15u10: Keynote: Als het in Nederland kan, kan het hier ook, én beter met Wouter Van Eck

15u40: Keynote: Agriwilding met Franky Bossuyt (VUB)

16u: Panelgesprek met Franky Bossuyt, Geert Gommers (VELT), Wouter Van Eck en xxx dept. Landbouw en Visserij

16u45: Pauze

17u: Workshops (iedereen mag 2 workshops kiezen)

  • Hoe haal je inkomsten uit je voedselbos met Commensalist ontwerper Lukas Masson
  • Voedselbos vragen halfuurtje met auteur Madelon Oostwoud
  • Hoe ontwerp je een voedselbos? met Louis De Jaeger
  • Koken uit het voedselbos met Lieve Ferdinande
  • Voedselbos praktijkervaring met Wouter Van Eck


18u:
Showcase van voedselbos initiatieven: Iedereen die dat wens mag een eigen voedselbos initiatief voorstellen

19u: Eten, optreden en voedselbos speed dating

22u: Slaapwel

Prijs: €35 inclusief workshops, lezingen en maaltijd ‘s avonds (exclusief drank)

Georganiseerd door Food Forest Institute vzw

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

en_USEnglish