Voedselbossen voor dummies

Wij verdiepten ons in het boek Voedselbos inspiratie voor ontwerp en beheer, geschreven door Madelon Oostwoud, dé startershandleiding voor voedselbossen, en het stelde niet teleur!

Het boek komt samen met een plantengids met maar liefst 250 eetbare vaste planten en kweekbare paddenstoelen! Zelf telt het boek 9 hoofdstukken die stap voor stap het proces doorlopen om samen met jou aan de slag te gaan wanneer je besluit je eigen voedselbos op te starten.

Blik op geschiedenis

Hoofdstuk één neemt je snel even terug in de geschiedenis naar belangrijke figuren in de landbouw. Het geeft je een betere blik over hoe bepaalde methodes en technieken tot stand zijn gekomen in het verleden.

De omgeving
De volgende twee hoofdstukken gaan specifiek over het land, de bodem en het bodemleven. Je wordt geholpen bij het vaststellen van het soort landschap waar je mee te maken hebt. Hierna wordt verteld hoe je de bodemsoort kan vaststellen en wat dit betekent voor jouw voedselbos. Tips om grond te verbeteren kan je terugvinden aan het einde van hoofdstuk drie.

Ook wordt er dieper ingegaan op wilde planten, of zoals de meeste het noemen: onkruid. Ondanks dat deze planten vaak ongewenst zijn kunnen ze enorm veel informatie over je bodem verstrekken. Er wordt uitgelegd hoe je aan de hand van wilde planten op je stuk land kan bepalen met wat voor grond je te maken hebt. Je kan ze hiernaast ook gebruiken als inspiratie voor vervangende planten met gelijkaardige eigenschappen die wél eetbaar zijn. 

Handen uit de mouwen
Wanneer je dit allemaal vastgesteld hebt is het tijd om over te gaan naar het plannen op papier. Het boek toont je hoe je dit stap voor stap aangaat en zorgt ervoor dat er geen elementen overgeslagen worden. Als je plannen op papier staan dan kan je eindelijk beginnen met het aanleggen van je voedselbos. Het boek leidt de weg doorheen de layout, graafwerken, het vastleggen van hoeveelheden en de aankoop van je planten, etc. Ook het beheer wordt grondig overlopen. 

In het voorlaatste hoofdstuk krijg je een blik op planten en dieren vanuit een theoretisch oogpunt, heel interessant voor mensen die zich willen verdiepen in de wetenschappelijke benaming van verschillende soorten. Het boek sluit af met het overlopen van de wet- en regelgeving omtrent voedselbossen en hoe je een begroting en een ondernemingsplan maakt. 

Voorgangers
Doorheen het boek krijg je 18 verschillende voedselbossen te zien die elk uniek zijn op hun eigen manier. Laat je inspireren door je voorgangers en verwonder je aan de oneindige mogelijkheden! 

Veel leesplezier en neem zeker eens een kijkje in onze bibliotheek!
Door het boek hier te kopen steun je het Food Forest Institute zonder dat het je iets kost!

Op zondag 3 juli 2022 vindt zich het eerste voedselbos congres in Vlaanderen plaats, dat in enkele weken volledig uitverkocht was. Voedselbossen zijn een hot thema. Eetbare bossen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijdens het congres wordt er besproken hoe we Vlaanderen op een duurzame wijze kunnen bevoedselbossen.

Hoewel de oudste voedselbossen van de Benelux zich in België bevinden, hebben de Nederlanders een inhaalbeweging van jewelste gemaakt. Wouter Van Eck, een van de voedselbospioniers uit Nederland komt spreken over wat we kunnen leren van onze noorderburen, die al een voedselbosstrategie hebben.

De dag zelf wordt georganiseerd door Food Forest Institute en gemodereerd door Louis De Jaeger, een van de trekkers van de voedselbosbeweging in België. Het congres is deel van het project Go4Food van Departement Landbouw en Visserij, voor wie Food Forest Institute een voedselbosstrategie voor Vlaanderen mag uitwerken.

Deelnemers worden niet alleen geïnspireerd door voedselbossers zoals Camille Claeys, Lieve Ferdinande en Wouter Van Eck. Ze worden actief betrokken om de voedselbosstrategie mee vorm te geven zodat de strategie breed gedragen wordt door zowel voedselbossers, landbouwers, natuurliefhebbers,…

Het congres vindt plaats onder Brussel in de Museumtuin van Gaasbeek, Lennik, Vlaams-Brabant.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More
nl_BEDutch