Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een voedseltekort waardoor er op verschillende plekken hongersnood heerste. Om deze problematiek tegen te gaan heeft Nederland een programma uitgerold: ze verspreidde pamfletten en kookboeken waarmee de bevolking geïnformeerd werd over eetbare wilde planten en hoe ze deze zelf konden bereiden.

De foto hierboven is één van de gebruikte pamfletten waar de overheid oproept tot het verzamelen van eikels, beukennootjes en kastanjes. Wilde planten werden nieuwe ingrediënten in de maaltijden van enorm veel gezinnen. In 2017 werd een studie gedaan naar hoe deze mensen dit alternatieve dieet hebben ervaren. 

Tijdens het onderzoek kwamen er 38 soorten wilde planten bod. Het was opmerkelijk maar niet ondenkbaar dat kennis van wilde planten veel beter was bij mensen die in een landelijke omgeving woonden dan mensen die in steden leefden.  We zouden ons kunnen afvragen of het nuttig is om als moderne mens ons te scholen in eetbare wilde planten, voor het geval dat.

De volgende keer dat je een wandeling maakt door het bos kan je eens letten op hoeveel planten rondom je eetbaar zijn. Niet alleen is het interessant om deze wilde planten te leren kennen om zelf te plukken in het wild, waar toegelaten is. Ook is het boeiend om te onderzoeken welke wilde planten in een landbouwcontext, met name voedselbossen, kunnen worden geïntroduceerd.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek.

Voedselbos Congres

april 2023

Maak je klaar voor een onvergetelijke voedselbosdag!

Workshops, keynotes, voedselbos speed dating, een boeiend panelgesprek en de voorstelling van de voedselbosstrategie. Je krijgt ook de kans om je eigen initiatief voor te stellen aan het grote publiek. We sluiten ‘s avonds af met een lekker hapje en een live optreden.

Op de eerste editie van het  voedselboscongres schreven we met meer dan 80 mensen aan de voedselbosstrategie, die hebben we een jaar lang verder uitgewerkt met experts om tot een prachtig resultaat komen. Ons doel: 5% van Vlaanderen omzetten naar voedselbos: in de landbouw, op scholen, in stadsparken, langs fietspaden, vrijwel overal dus, harmonisch verweven door heel ons landschap.

Het programma:

14u: Ontvangst

14u30: Voorstelling van de voedselbosstrategie door Louis De Jaeger

15u10: Keynote: Als het in Nederland kan, kan het hier ook, én beter met Wouter Van Eck

15u40: Keynote: Agriwilding met Franky Bossuyt (VUB)

16u: Panelgesprek met Franky Bossuyt, Geert Gommers (VELT), Wouter Van Eck en xxx dept. Landbouw en Visserij

16u45: Pauze

17u: Workshops (iedereen mag 2 workshops kiezen)

  • Hoe haal je inkomsten uit je voedselbos met Commensalist ontwerper Lukas Masson
  • Voedselbos vragen halfuurtje met auteur Madelon Oostwoud
  • Hoe ontwerp je een voedselbos? met Louis De Jaeger
  • Koken uit het voedselbos met Lieve Ferdinande
  • Voedselbos praktijkervaring met Wouter Van Eck


18u:
Showcase van voedselbos initiatieven: Iedereen die dat wens mag een eigen voedselbos initiatief voorstellen

19u: Eten, optreden en voedselbos speed dating

22u: Slaapwel

Prijs: €35 inclusief workshops, lezingen en maaltijd ‘s avonds (exclusief drank)

Georganiseerd door Food Forest Institute vzw

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

en_USEnglish