pamflet uit de oorlog met kindjes die wilde planten en noten rapen in het bos

Wilde planten in tijden van honger

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een voedseltekort waardoor er op verschillende plekken hongersnood heerste. Om deze problematiek tegen te gaan heeft Nederland een programma uitgerold: ze verspreidde pamfletten en kookboeken waarmee de bevolking geïnformeerd werd over eetbare wilde planten en hoe ze deze zelf konden bereiden.

De foto hierboven is één van de gebruikte pamfletten waar de overheid oproept tot het verzamelen van eikels, beukennootjes en kastanjes. Wilde planten werden nieuwe ingrediënten in de maaltijden van enorm veel gezinnen. In 2017 werd een studie gedaan naar hoe deze mensen dit alternatieve dieet hebben ervaren. 

Tijdens het onderzoek kwamen er 38 soorten wilde planten bod. Het was opmerkelijk maar niet ondenkbaar dat kennis van wilde planten veel beter was bij mensen die in een landelijke omgeving woonden dan mensen die in steden leefden.  We zouden ons kunnen afvragen of het nuttig is om als moderne mens ons te scholen in eetbare wilde planten, voor het geval dat.

De volgende keer dat je een wandeling maakt door het bos kan je eens letten op hoeveel planten rondom je eetbaar zijn. Niet alleen is het interessant om deze wilde planten te leren kennen om zelf te plukken in het wild, waar toegelaten is. Ook is het boeiend om te onderzoeken welke wilde planten in een landbouwcontext, met name voedselbossen, kunnen worden geïntroduceerd.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek.

Op zondag 3 juli 2022 vindt zich het eerste voedselbos congres in Vlaanderen plaats, dat in enkele weken volledig uitverkocht was. Voedselbossen zijn een hot thema. Eetbare bossen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijdens het congres wordt er besproken hoe we Vlaanderen op een duurzame wijze kunnen bevoedselbossen.

Hoewel de oudste voedselbossen van de Benelux zich in België bevinden, hebben de Nederlanders een inhaalbeweging van jewelste gemaakt. Wouter Van Eck, een van de voedselbospioniers uit Nederland komt spreken over wat we kunnen leren van onze noorderburen, die al een voedselbosstrategie hebben.

De dag zelf wordt georganiseerd door Food Forest Institute en gemodereerd door Louis De Jaeger, een van de trekkers van de voedselbosbeweging in België. Het congres is deel van het project Go4Food van Departement Landbouw en Visserij, voor wie Food Forest Institute een voedselbosstrategie voor Vlaanderen mag uitwerken.

Deelnemers worden niet alleen geïnspireerd door voedselbossers zoals Camille Claeys, Lieve Ferdinande en Wouter Van Eck. Ze worden actief betrokken om de voedselbosstrategie mee vorm te geven zodat de strategie breed gedragen wordt door zowel voedselbossers, landbouwers, natuurliefhebbers,…

Het congres vindt plaats onder Brussel in de Museumtuin van Gaasbeek, Lennik, Vlaams-Brabant.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More
nl_BEDutch