Voedselbossen bestaan al sinds het begin van de landbouw maar zijn sinds de industrialisatie op de achtergrond verdwenen. Eind 20ste eeuw zijn voedselbossen weer geleidelijk aan in de picture gekomen in onze omgeving. Vele voedselbos-pioniers hebben zich dan ook gebaseerd op de principes van permacultuur of lieten zich door deze beweging inspireren.

De meeste permacultuurWilde appels aan de boom voedselbossen hebben zich enorm gefocust op het ecologische aspect waardoor de oogst-efficiëntie er vaak niet is. Met het Food Forest Institute willen we enerzijds de ecologische principes van permacultuur voedselbossen integreren, maar tegelijkertijd ook de economische principes van boomgaarden en intensievere landbouw. Op die manier creëren we een huwelijk tussen ecologie en efficiëntie, zodat landbouwers een goede inschatting kunnen maken van de opbrengsten in relatie tot arbeid.

Inhabit: de ideale introductiefilm over permacultuur

De documentaire Inhabit werpt een blik op het concept permacultuur. Het begrip vindt zijn oorsprong in de twee termen ‘permanent’ en ‘agricultuur’. Het is een alternatieve vorm van landbouw die voordelig is voor mens, dier en aarde. Het grote verschil tussen permacultuur en agricultuur is dat er zoveel mogelijk met meerjarige gewassen wordt gewerkt, de mens bij permacultuur zo weinig mogelijk tracht in te grijpen en men de natuurlijke processen het meeste werk laat doen. 

Wat is permacultuur?
Permacultuur wordt ook wel eens een ‘ontworpen ecosysteem’ genoemd en is een vorm van zelfvoorzienende landbouw. Er wordt maximaal ingezet op biodiversiteit en vooral gebruik gemaakt van meerjarige planten. Permacultuur wil zoveel mogelijk samenwerken met de natuur in plaats van ertegen te vechten. Dit principe zorgt er dan ook voor dat er biodiverse ecosystemen ontstaan. 

Een ‘permaculture designer’ doet onderzoek naar  de specifieke noden en de gegenereerde output van alle aanwezige elementen. Op deze manier worden diverse planten en dieren  samen geplaatst die positieve invloeden op elkaar uitoefenen. Het doel is om een gesloten, zelfvoorzienende cyclus te creëren om arbeid te minimaliseren en afval te vermijden. 

de poster van de film InhabitIndustriële landbouw is zeer efficiënt in een bepaald opzicht en kan zeer veel voedsel produceren op een beperkte oppervlakte. Toch gaat dit vaak ten koste van de bodemvruchtbaarheid en vergt deze vorm van landbouw enorm veel input. In heel de wereld gaat de vruchtbaarheid achteruit op percelen waar aan intensieve landbouw wordt gedaan. Dit resulteert in weinig veerkracht, indien er bijvoorbeeld een tekort zou ontstaan in brandstoffen of meststoffen. Permacultuur wil net op zoek gaan naar een manier om de ratio input/output te verkleinen.

Waarom permacultuur? 

Welke rol kan jij spelen?
We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe technieken en strategieën om grond te herstellen dat aangepast kan worden in een snel evoluerende wereld. Wordt het tijd om de hedendaagse landbouw en de rol van de mens op de aarde in vraag te stellen? Hoe kunnen wij als mensen ons aanpassen aan de werking van de aarde?

Een waaier aan opties
De film is een enorm interessante manier om te ontdekken wat voor mogelijkheden er allemaal zijn en werpt een concrete blik op deze manier van leven. We zien een gevarieerde selectie aan projecten, concepten en mensen die permacultuur op verschillende wijzen hebben toegepast om zo te inspireren. Er wordt aangetoond hoe divers het begrip ingezet kan worden en hoe toegankelijk het kan zijn voor ieder van ons. 

Van gras naar leven
Zo kan een stuk grond met enkel gras worden omgetoverd tot vruchtbare grond vol planten enkel door het landschap aan te passen. Er worden voorbeelden getoond hoe geiten of andere dieren de bodemvruchtbaarheid enorm kunnen verbeteren. Door optimaal in te zetten op insecten en hun habitat kan een natuurlijk ecosysteem ontstaan waardoor ziektes en plagen geminimaliseerd kunnen worden.

Beelden uit de film Inhabit

Een ecosysteem in je eigen tuin
Ook in buitenwijken, grote steden, boerderijen en woonwijken is het mogelijk om de principes van permacultuur toe te passen. Zo krijg je te zien op welke manieren je in een volgebouwde woonwijk stappen kan ondernemen om met behulp van permacultuur de wijk te pimpen. Een relatief kleine tuin in een woonwijk kan je eenvoudig omtoveren tot een mini ecosysteem waar het hele jaar door voedsel groeit. Zo is het mogelijk om in je achtertuin  meer dan 70 soorten groenten en 46 soorten fruit te groeien. 

Slimme alternatieven bij plaatsgebrek
Ook in grote steden zoals New York wordt aangetoond dat je voor permacultuur geen grote stukken grond nodig hebt. Met een hallucinant totaal van meer dan een miljoen gebouwen met al zijn miljoenen inwoners is het belangrijk om na te denken over voedselzekerheid, zij moeten immers ergens hun eten halen. Waarom niet een deel van deze voedselvoorziening ter plekke kweken? Daktuinen zijn een perfect initiatief die ook nog eens een positieve bijdrage leveren aan de overstromingsproblematiek in de regio. Hiernaast worden we geïntroduceerd aan het concept ‘Eetbare stadsspeeltuinen’. Een stadsparadijsje vol met eetbare planten. Dit is een geweldige manier om kinderen te inspireren en te prikkelen.

Het kijken van deze film toont aan dat het ook anders kan en zal je overspoelen met het gevoel dat ook jij een verschil kan maken, een echte aanrader dus!

Joyce Vanonckelen

Bekijk de film hier gratis online

Voedselbos Congres

april 2023

Maak je klaar voor een onvergetelijke voedselbosdag!

Workshops, keynotes, voedselbos speed dating, een boeiend panelgesprek en de voorstelling van de voedselbosstrategie. Je krijgt ook de kans om je eigen initiatief voor te stellen aan het grote publiek. We sluiten ‘s avonds af met een lekker hapje en een live optreden.

Op de eerste editie van het  voedselboscongres schreven we met meer dan 80 mensen aan de voedselbosstrategie, die hebben we een jaar lang verder uitgewerkt met experts om tot een prachtig resultaat komen. Ons doel: 5% van Vlaanderen omzetten naar voedselbos: in de landbouw, op scholen, in stadsparken, langs fietspaden, vrijwel overal dus, harmonisch verweven door heel ons landschap.

Het programma:

14u: Ontvangst

14u30: Voorstelling van de voedselbosstrategie door Louis De Jaeger

15u10: Keynote: Als het in Nederland kan, kan het hier ook, én beter met Wouter Van Eck

15u40: Keynote: Agriwilding met Franky Bossuyt (VUB)

16u: Panelgesprek met Franky Bossuyt, Geert Gommers (VELT), Wouter Van Eck en xxx dept. Landbouw en Visserij

16u45: Pauze

17u: Workshops (iedereen mag 2 workshops kiezen)

  • Hoe haal je inkomsten uit je voedselbos met Commensalist ontwerper Lukas Masson
  • Voedselbos vragen halfuurtje met auteur Madelon Oostwoud
  • Hoe ontwerp je een voedselbos? met Louis De Jaeger
  • Koken uit het voedselbos met Lieve Ferdinande
  • Voedselbos praktijkervaring met Wouter Van Eck


18u:
Showcase van voedselbos initiatieven: Iedereen die dat wens mag een eigen voedselbos initiatief voorstellen

19u: Eten, optreden en voedselbos speed dating

22u: Slaapwel

Prijs: €35 inclusief workshops, lezingen en maaltijd ‘s avonds (exclusief drank)

Georganiseerd door Food Forest Institute vzw

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

nl_BEDutch