Dieren houden in een voedselbos

Dieren houden in een voedselbos, dit lijkt geen eenvoudige opgave. Geiten zijn misschien de grootste allesvernielers, dus als je die wil integreren, zal je de bomen goed moeten beschermen. Koeien nemen heel wat plaats in en varkens, die doen niets liever dan de bodem omwoelen. Kippen of ander pluimvee daarentegen zijn het meest te beheersen en hebben de minste negatieve impact.

Voordat je aan dieren in een voedselbos begint moet je je eerst afvragen: waarom wil je dit doen? Wil je melk of eieren? Wol? Of wil je de dieren opeten? Indien dit laatste kan je je zelf afvragen of je op wilde dieren in je voedselbos wil jagen? Hoe dan ook, het vraagt enorme planning.

Dieren kunnen je grasmaaier vervangen en voor extra inkomsten zorgen én extra plezier. Kippen kunnen de bodem openen waardoor er meer biodiversiteit ontstaat. Varkens kunnen de restjes opeten.

Kom meer te weten over dieren in het voedselbos in de nieuwe podcast aflevering met Rik Calus. Of volg de voedselbos opleiding.

Beluister de podcast hier op Apple Podcasts / Itunes.

 

Op zondag 3 juli 2022 vindt zich het eerste voedselbos congres in Vlaanderen plaats, dat in enkele weken volledig uitverkocht was. Voedselbossen zijn een hot thema. Eetbare bossen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijdens het congres wordt er besproken hoe we Vlaanderen op een duurzame wijze kunnen bevoedselbossen.

Hoewel de oudste voedselbossen van de Benelux zich in België bevinden, hebben de Nederlanders een inhaalbeweging van jewelste gemaakt. Wouter Van Eck, een van de voedselbospioniers uit Nederland komt spreken over wat we kunnen leren van onze noorderburen, die al een voedselbosstrategie hebben.

De dag zelf wordt georganiseerd door Food Forest Institute en gemodereerd door Louis De Jaeger, een van de trekkers van de voedselbosbeweging in België. Het congres is deel van het project Go4Food van Departement Landbouw en Visserij, voor wie Food Forest Institute een voedselbosstrategie voor Vlaanderen mag uitwerken.

Deelnemers worden niet alleen geïnspireerd door voedselbossers zoals Camille Claeys, Lieve Ferdinande en Wouter Van Eck. Ze worden actief betrokken om de voedselbosstrategie mee vorm te geven zodat de strategie breed gedragen wordt door zowel voedselbossers, landbouwers, natuurliefhebbers,…

Het congres vindt plaats onder Brussel in de Museumtuin van Gaasbeek, Lennik, Vlaams-Brabant.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More
nl_BEDutch