Iemand met de handen vol wilde eikels

Eikels: het voedsel van de toekomst?

Met Project Acorn wil Ben Brumagne de voedingsmarkt veroveren. Als het aan hem ligt eten we binnenkort eikelburgers, salades gedressed met eikelolie, eikelbrood, eikelcouscous, eikeltofu en eikelkoekjes.

“Tijdens mijn workshops leer ik mensen al meer dan vijf jaar koken met eikels”, zegt Ben “Het is voor velen zeer vreemd dat iets wat ze iedere herfst vertrappelen plots zoveel meer waarde krijgt. Na het eten van een zelfgemaakte eikelburger wandelen ze nooit meer hetzelfde door een bos”.

Lokale eiwitten
Als mens kunnen we niet overleven zonder eiwitten. Een groot deel van onze eiwitten halen we momenteel uit vlees, al is de vleesconsumptie in België aan het dalen. Onze runderen worden deels gevoed met soja uit het Amazonewoud, wat mee helpt zorgen voor de massale bomenkap, alsook voor de uitstoot van CO2, door de schepen die de soja tot bij ons brengen.

Veel van onze eiwitten halen we momenteel van de andere kant van de wereld, dit is slecht voor het milieu, maar dit maakt ons ook afhankelijk van andere landen. We moeten meer lokale eiwitten produceren en consumeren. Want elk jaar blijven er duizenden tonnen eikels liggen op de grond. We zouden makkelijk een deel kunnen oogsten, het is immers gratis voedsel!

Eikels voor landbouw
Ook in de landbouw moeten we naar duurzamere alternatieven op zoek en kunnen eiken oplossingen bieden. Vele landbouwers hebben te kampen met erosie en droogte, het wordt meer en meer duidelijk dat de intensieve landbouw zijn beste tijd heeft gehad. Zonder in te boeten op productieverlies zouden veehouders bijvoorbeeld enkele rijen met eikenbomen kunnen zetten. Tachtig procent van die aanplantkost wordt in Vlaanderen momenteel zelfs terugbetaald door Agroforestry subsidies. De eiken bieden schaduw voor koeien tijdens hete zomers, later zijn ze een bron van voedsel en op het einde van de rit zorgen ze voor het beste hout. Met het Food Forest Institute als partner wordt dit nog verder onderzocht.

Klimaateikels
Klimaatveranderingen zorgen er voor dat het niet alleen warmer zal worden, maar ook droger. Ons waterpeil is in Vlaanderen alarmerend laag waardoor boeren zelfs water halen bij de Waalse buren. Bomen hebben veel minder beregening nodig omdat ze met hun wortels zelf water kunnen zoeken. Ook houden ze water beter vast. Naast het feit dat eiken de droogte deels helpen oplossen vangen ze ook fijn stof op, zijn ze een van de beste CO2-opslagplaatsen, geven ze schaduw en zijn ze onmisbaar voor onze biodiversiteit, ze bieden plaats aan honderden verschillende diersoorten.

Mooie eikels aan een eik

Eikels zijn giftig
Binnenkort brengen Plant Based Chef Pieter-Jan Lint en Ben Brumagne hun ‘Kookboek voor Eikels’ uit om mensen aan te zetten meer te halen uit kostbare eikels. Velen denken dat eikels giftig zijn, en dat klopt ook als je ze rauw eet of slecht prepareert. In eikels zitten tannines, natuurlijke stoffen die hen beschermen tegen beestjes, dus ook tegen ons. Tannines worden ook gebruikt om leer mee te looien. Gelukkig zijn er tal van methodes om die tannines te verwijderen. Je experimenteert best niet zelf met eikels, tenzij je goed weet hoe je de eikels tanninevrij maakt.

Testfarms
Er zullen enkele hectares worden aangeplant met verschillende eikensoorten om te onderzoeken welke variëteiten het het beste doen binnen ons klimaat. “Voor het planten van eiken heb je een langetermijnvisie nodig, wat in deze maatschappij tegenwoordig ontbreekt. Het kan zijn dat eiken pas vruchten dragen na ongeveer twintig jaar, maar ik heb het gevoel dat ze tegen dan meer dan welkom zullen zijn, het is investeren in onze toekomst”, zegt Ben.

Eikels, terug van weggeweest
Zijn inspiratie vond hij onder andere in het buitenland. Van traditionele eikel couscous afkomstig uit Algerije, eikeltofu van Zuid-Korea, eikelbrood van Iran, eikelkoekjes van Griekenland tot eikelkaas van Amerika. Met EIT-food, een consortium van voedselbedrijven dat op zoek is naar innovatieve startups worden de marktmogelijkheden bekeken en er wordt ook samengewerkt met onderzoeksinstellingen om de voedingswaarde te onderzoeken. Het doel is om massaal eiken aan te planten over heel Europa en de markt te bombarderen met tal van gezonde en heerlijke eikelproducten. Dus: wees geen eikel, eet eikels!

– Louis De Jaeger

Foto’s: Forest to plate

Op zondag 3 juli 2022 vindt zich het eerste voedselbos congres in Vlaanderen plaats, dat in enkele weken volledig uitverkocht was. Voedselbossen zijn een hot thema. Eetbare bossen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijdens het congres wordt er besproken hoe we Vlaanderen op een duurzame wijze kunnen bevoedselbossen.

Hoewel de oudste voedselbossen van de Benelux zich in België bevinden, hebben de Nederlanders een inhaalbeweging van jewelste gemaakt. Wouter Van Eck, een van de voedselbospioniers uit Nederland komt spreken over wat we kunnen leren van onze noorderburen, die al een voedselbosstrategie hebben.

De dag zelf wordt georganiseerd door Food Forest Institute en gemodereerd door Louis De Jaeger, een van de trekkers van de voedselbosbeweging in België. Het congres is deel van het project Go4Food van Departement Landbouw en Visserij, voor wie Food Forest Institute een voedselbosstrategie voor Vlaanderen mag uitwerken.

Deelnemers worden niet alleen geïnspireerd door voedselbossers zoals Camille Claeys, Lieve Ferdinande en Wouter Van Eck. Ze worden actief betrokken om de voedselbosstrategie mee vorm te geven zodat de strategie breed gedragen wordt door zowel voedselbossers, landbouwers, natuurliefhebbers,…

Het congres vindt plaats onder Brussel in de Museumtuin van Gaasbeek, Lennik, Vlaams-Brabant.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More
nl_BEDutch