Nieuwe podcast over voedselbossen, permacultuur en nog veel meer!

De opmars van voedselbossen

Voedselbossen zijn in Vlaanderen aan een enorme opmars bezig. Een voedselbos is een door de mens ontworpen bos waarbij zoveel mogelijk eetbaar is. Het is een perfect huwelijk tussen voedselproductie, natuurwaarde en beleving. Food Forest Institute is een vzw die streeft naar meer en betere voedselbossen in België en introduceert invloedrijke voedselbossers met de Voedselbos-podcast die nu op Spotify te beluisteren is.

Vlaanderen is een complex landschap met een van de laagste bospercentages van Europa. De huidige regering is op zoek naar 2000 hectare om te bebossen en wil tegelijk weinig tot geen landbouwgrond afstaan hiervoor. Food Forest Institute pleit ervoor om natuur en landbouw met elkaar te verenigen in duurzame hoogproductieve voedselbossen. Indien men slechts 0,35% van het huidig landbouwareaal transformeert in voedselbossen komt er in één klap 2000 hectare bomen bij.

Laagdrempelige introductie

De voedselbos-podcast is een laagdrempelige introductie tot de Vlaamse voedselbosscene. Op dit moment zijn het vooral pioniers en hobbyisten die zich wagen aan een voedselbosavontuur. Food Forest Institute hoopt met deze podcastreeks het publiek warm te maken voor het concept waardoor beleidsvormers op lange termijn ook de waarde hiervan kunnen inzien én bijgevolg hierop zullen inzetten.

Voedselbosexpert Louis De Jaeger ontvangt als host negen gasten die allemaal een rol spelen in de opkomst van voedselbossen in Vlaanderen. Hoofd van de groendienst van Aalst én enfant terrible Bart Backaert vertelt over hoe Aalst stiekem een voedselbosstad is. Anke Desender van Natuurpunt CVN legt uit hoe ze bezig is mensen te helpen speelvoedselbossen te creëren. Innovatiebioloog en auteur Leen Gorissen toont welke rol voedselbossen kunnen spelen bij de stad van de toekomst.

De wetgeving rond voedselbossen is in Vlaanderen nog niet altijd zo duidelijk, Bert Reubens van het ILVO en Agroforestry Vlaanderen doet een tipje van de sluier hoe die in elkaar zit én hoe je aan subsidies kunt geraken. De wetenschap achter voedselbossen en vooral achter bomen is zeer interessant, hier kan lector boombeheer Wim Peeters uren over vertellen. Ook de mythologie en de vergeten ecosysteemdiensten van bomen zijn het bestuderen waard, bosgroepcoördinator Karolien Van Diest heeft hier een boek over geschreven.

Voedselbosboer en bio-ingenieur Rik Calus legt uit hoe hij samen met zijn vrouw paarden, kippen en later schapen en vleesvee combineert met zijn voedselbos De Smaakboerderij. Jan Pille is bezig met voedselbossen en stadslandbouw te integreren in de voedselstrategie van Brussel. Last but not least is het zeer belangrijk om te weten wat je allemaal kunt doen met de overvloed aan voeding die een voedselbos genereert. Leentje Speybroeck, bekend van Velt en Leentje kookt, leert ons hoe je met een andere mindset moet koken: improvisatiekoken.

Food Forest Institute lanceert de podcastreeks op 8 juni. Om de 14 dagen komt er een nieuwe episode uit waardoor je je heel de zomer kan laten onderdompelen in de voedselboswereld. De podcasts zijn te beluisteren op Spotify en Anchor, je kunt ook de studio opname bekijken op Youtube of op www.foodforestinstitute.com.

 

 

Op zondag 3 juli 2022 vindt zich het eerste voedselbos congres in Vlaanderen plaats, dat in enkele weken volledig uitverkocht was. Voedselbossen zijn een hot thema. Eetbare bossen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijdens het congres wordt er besproken hoe we Vlaanderen op een duurzame wijze kunnen bevoedselbossen.

Hoewel de oudste voedselbossen van de Benelux zich in België bevinden, hebben de Nederlanders een inhaalbeweging van jewelste gemaakt. Wouter Van Eck, een van de voedselbospioniers uit Nederland komt spreken over wat we kunnen leren van onze noorderburen, die al een voedselbosstrategie hebben.

De dag zelf wordt georganiseerd door Food Forest Institute en gemodereerd door Louis De Jaeger, een van de trekkers van de voedselbosbeweging in België. Het congres is deel van het project Go4Food van Departement Landbouw en Visserij, voor wie Food Forest Institute een voedselbosstrategie voor Vlaanderen mag uitwerken.

Deelnemers worden niet alleen geïnspireerd door voedselbossers zoals Camille Claeys, Lieve Ferdinande en Wouter Van Eck. Ze worden actief betrokken om de voedselbosstrategie mee vorm te geven zodat de strategie breed gedragen wordt door zowel voedselbossers, landbouwers, natuurliefhebbers,…

Het congres vindt plaats onder Brussel in de Museumtuin van Gaasbeek, Lennik, Vlaams-Brabant.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More
nl_BEDutch