Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een voedseltekort waardoor er op verschillende plekken hongersnood heerste. Om deze problematiek tegen te gaan heeft Nederland een programma uitgerold: ze verspreidde pamfletten en kookboeken waarmee de bevolking geïnformeerd werd over eetbare wilde planten en hoe ze deze zelf konden bereiden.

De foto hierboven is één van de gebruikte pamfletten waar de overheid oproept tot het verzamelen van eikels, beukennootjes en kastanjes. Wilde planten werden nieuwe ingrediënten in de maaltijden van enorm veel gezinnen. In 2017 werd een studie gedaan naar hoe deze mensen dit alternatieve dieet hebben ervaren. 

Tijdens het onderzoek kwamen er 38 soorten wilde planten bod. Het was opmerkelijk maar niet ondenkbaar dat kennis van wilde planten veel beter was bij mensen die in een landelijke omgeving woonden dan mensen die in steden leefden.  We zouden ons kunnen afvragen of het nuttig is om als moderne mens ons te scholen in eetbare wilde planten, voor het geval dat.

De volgende keer dat je een wandeling maakt door het bos kan je eens letten op hoeveel planten rondom je eetbaar zijn. Niet alleen is het interessant om deze wilde planten te leren kennen om zelf te plukken in het wild, waar toegelaten is. Ook is het boeiend om te onderzoeken welke wilde planten in een landbouwcontext, met name voedselbossen, kunnen worden geïntroduceerd.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek.

Voedselbos Festival

13 september 2025

Maak je klaar voor een onvergetelijke voedselbosdag!

Workshops, keynotes, voedselbos speed dating, een boeiend panelgesprek. Je krijgt ook de kans om je eigen initiatief voor te stellen aan het grote publiek. We sluiten ‘s avonds af met een lekker hapje en een live optreden.

Laat je verrassen door Wouter van Eck (Nederland), Diderik Clarebout, Louis De Jaeger, Carlos Roelens, Marc Galle, Piet Moerman en Jos Debouvere.

Inclusief een rondleiding in een van de grootste en oudste voedselbossen van het land: De Woudezel.

Leer over wetgeving, composteren, aanleg, onderhoud, compost toiletten, 

Wanneer? 13 september van 10u-20u (+ afterparty)

Waar? Voedselbos De Woudezel bij Diksmuide

Overnachten? Kan op hotel in Diksmuide of je mag je tent meenemen en je kan op 13 september kamperen op De Woudezel zelf.

Prijs: €99 inclusief volledig programma, rondleiding, licht middag- en avondmaal, optredens ’s avonds en optioneel een plek voor je tent om te overnachten.

 

Door je in te schrijven ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

 Georganiseerd door Food Forest Institute vzw in samenwerking met De Woudezel

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

nl_BEDutch