Word gecertificeerd voedselbos ontwerper

Online opleiding op eigen tempo door Louis De Jaeger
Georganiseerd door Commensalist ism Food Forest Institute

0
Modules
0 /7
Online community

De opleiding start op 15 januari 2023

Wie inschrijft voor 1 januari 2023 krijgt 10% vroegboek korting met kortingscode: NEWYEAR

Hou er rekening mee dat onze opleidingen snel volzet zijn, vroeg inschrijven is dus de boodschap. 

dE MEEST UITGEBREIDE VOEDSELBOS ONTWERPCURSUS TER WERELD

Het is onze missie om zoveel mogelijk hectares grond wereldwijd te herstellen, daarom dat we al onze kennis met jou delen

De opleiding die we zelf ooit hadden willen volgen

Louis De Jaeger heeft een voedselbos-ontwerpmethodiek geperfectioniseerd samen met het Commensalist® team. 

Jarenlang research, getoetst met de werkelijkheid, gebundeld in een online opleiding met stappenplan waardoor iedereen die zich engageert in staat is een voedselbos ontwerper te worden in een half jaar tijd.  

Een certificaat om te tonen aan toekomstige klanten

Het is onze missie om zoveel mogelijk voedselbossen aan te planten wereldwijd, waar dit gepast is. Om dit te doen hebben we een leger voedselbos ontwerpers nodig.

Het is belangrijk voor jezelf en voor potentiële klanten om te kunnen aantonen dat je over voldoende kennis en kunde beschikt. Je krijgt het officiële FFDC certificaat na het succesvol afwerken van de online opleiding.

 

24/7 Online community

15 januari 2023 start je de opleiding niet alleen, maar met een groep gelijkgezinde mensen.

Wij zorgen er voor dat jullie elkaar eerst en vooral beter leren kennen, er peer-to-peer learning is, we kunnen leren van elkaars successen en nog veel meer.

Zin in een carrièreswitch?

Q&A

Als je na het bekijken van het filmmateriaal nog met vragen zit staat er een team klaar om je vragen te beantwoorden. Bekijk eerst of de vragen al beantwoord zijn, indien niet, stel dan de vraag via het specials Q&A formulier.

26 weken

Je hebt als deelnemer gemiddeld één week per module. Sommige modules duren langer, andere minder lang. Dit is ruim voldoende om alle kennis in je op te nemen.

Interactieve video lessen

Leren is het plezantste wat er is, vandaar dat we onze videolessen ook zo boeiend mogelijk maken. Met infographics, demonstraties te velde, 3D-renderings,… weten we je te boeien tot je diploma-uitreiking.

ZIN IN EEN CARRIERESWITCH?

Stage lopen

Om te slagen voor ‘Designer’ en ‘Teacher’ dien je een stage van minstens 10 dagen te doen bij een voedselbos of natuurlijke noten- of fruitteler in je buurt.

Deze opleiding is de beste kapstok die je zult vinden, maar het zijn de weg-van-je-scherm ervaringen die je niveau zullen bepalen.

Uitdagende opdrachten

We nemen de kwaliteit van deze cursus zeer serieus. We geven enkel het certificaat aan deelnemers waarvan we 100% weten dat ze klaar zijn voor het werkveld.

Om dit te garanderen krijg je verschillende opdrachten en toetsen we je kennis op permanente basis tijdens de verschillende modules.

Sta in onze designer database

Zodra je je certificaat behaald hebt kom je in onze online database terecht van professionele voedselbosdesigners. 

Hierop kunnen toekomstige klanten uit je buurt je vinden en ben je onmiddellijk op de hoogte van nieuwe jobs. Het eerste jaar is dit gratis. 

Louis De Jaeger

Oprichter van Food Forest Design Course

Nu verantwoordelijkheid opnemen zorgt er voor dat je later je kleinkinderen recht in de ogen kunt kijken.

Bill Mollison

Founder of Permaculture

In the early 1970s, it dawned on me that no one had ever applied design to agriculture. When I realized it, the hairs went up on the back of my neck. It was so strange.

We’d had agriculture for 7,000 years, and we’d been losing for 7,000 years — everything was turning into desert. So I wondered, can we build systems that obey ecological principles?

Misschien wil je al langer je voedselbosdroom realiseren, maar weet je niet hoe je praktisch aan de slag moet?

Vergelijk de plannen

Bekijk de inhoud van de cursus

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s,

23 modules om van te snoepen

Module 1 :

De huidige landbouw- en klimaatproblematiek

1

Module 2 :

Waarom een voedselbos?

2

Module 3 :

Wat is een voedselbos?

3

Module 4 :

Voedselbos ethiek

4

Module 5 :

Waarom wil je een voedselbos?

5

Module 6 :

Terrein huren, kopen, lenen

6

Module 7 :

Je terrein in kaart brengen

7

Module 8 :

Observatie

8

Module 9 :

Financiële planning

9

Module 10 :

De verschillende zones

10

Module 11 :

De schaal van permanentie

11

Module 12 :

De ontwerpstructuur

12

Module 13 :

Plantafstanden

13

Module 14 :

Beplantingsvoorbeelden

14

Module 15 :

Natuurlijke plantafstanden

15

Module 16 :

Plantgildes

16

Module 17 :

De juiste plant op de juiste plaats

17

Module 18 :

Top 100 voedselbos planten

18

Module 19 :

Bodem voorbereiding

19

19

Module 20 :

De aanplant

20

Module 21 :

Onderhoud

21

Module 22 :

Planten vermeerderen

22

Module 23 :

Community & eetbaar landschap

23

Vergelijk opleidingen

Voor jezelf

€1.500

Nu inschrijven
Designer

€2.500

Nu inschrijven
Teacher

€3.500

Nu inschrijven
Unlimited
Site License
5 Sites
1 Site
Unlimited Course

Videos Upload
5 Max
8 Max
Unlimited
Certificate

X

✓ Designer Certificate
✓ Designer + Teacher certificate

Eind opdracht: een ontwerp om in te kaderen

Je kan pas het certificaat als designer krijgen als je werkelijk in staat bent om voor een klant een design te maken. Als eindoefening van deze opleiding maak je een design waarin je al je opgedane kennis kan verwerken.

In deze opdracht komen alle modules samen, leer je communiceren met klanten, observeer je het terrein meerdere malen, kies je de juiste planten en maak je een beplantingslijst. Een pakket waarmee je klant helemaal aan de slag kan gaan.

Wat deelnemers vonden

Een fijne beleving, boordevol informatie om met aan de slag te gaan volgens ieders insteek en toepassing. Je keert huiswaarts met een kabas vol  "WERK " en een waaier aan inspiratie.

Minne D.

‘Grote Onderscheiding’. Dat legt de lat alvast zeer hoog voor de cursussen die zullen volgen op deze. Ik heb veel bijgeleerd in een bijzonder aangename setting. Zowat alle belangrijke aspecten zijn aan bod gekomen in een programma met veel afwisseling (binnen – buiten; theorie – praktijk). Prima om het nodige helikopter – zicht te krijgen op een voedselbos – project. Kortom, doe zo voort !

Yves V.

Zeer uitgebreide en boeiende cursus in een mooie setting en met een toffe groep. De lesinhoud was heel uitgebreid. Het feit dat je wordt ondergedompeld in de wereld van voedselbossen met gelijkgezinden vond ik het leukste.

Ilja H.

Heel tof : fijne mensen ontmoet (zowel lesgevers als cursisten); de groep was niet te groot/te klein;

Evelyn V.

Prijzen

Voor jezelf

Als je je eigen stuk grond wil leren ontwerpen
1.495
 • Lesmateriaal 1 jaar beschikbaar
 • Toegang tot Q&A
 • Toegang tot de online community
 • Getuigschrift van deelname

Teacher

Train anderen om designer te worden
4.495
 • Lesmateriaal 1 jaar beschikbaar
 • Toegang tot Q&A
 • Toegang tot de online community
 • Cursus beschikbaar als audiofiles
 • Stage opdracht
 • Design opdracht
 • Intense teacher opdracht
 • Live 2-daagse training in Brussel
 • Voedselbos Designer Certificaat
 • Voedselbos Teacher Certificaat
 • 1 jaar profiel in database ontwerpers (verlengbaar)
 • 1 jaar profiel in database lesgevers (verlengbaar)

FAQs

De belangrijkste elementen uit de cursus staan bovenaan deze pagina: 23 modules, de instructie filmpjes, Q&A, 24/7 online community, uitdagende opdrachten, leuke kennis toetsen, illustraties om de materie nog beter te begrijpen en het FFDC certificaat zelf als je voor Designer of Teacher gaat.

De eerstvolgende opleiding start op 15 januari 2022. Je krijgt vroegboek korting als je je voor 1 januari 2023 inschrijft. 

Daarna is het wachten totdat een nieuwe lichting start.

Iedere week worden er één of meerdere modules ter beschikking gesteld. Je hebt de kans om vragen te stellen over zaken die je niet begrijpt, die worden beantwoord zodat de hele groep hieruit kan leren. Ook zal je telkens een of meerdere toetsen/opdrachten moeten maken. Dagelijks kan je terecht in de besloten voedselbos studenten community om vragen te stellen aan elkaar.

 

De online Food Forest Design Course mag je volledig op eigen tempo doen.  Het is echter wel aanbevolen om minstens 4 uur per week te investeren. Zo blijf je in de flow.

Je enthousiasme en drive is het allerbelangrijkste dat je nodig hebt. Hiernaast heb je in principe voldoende met een computer, tablet of smartphone met internetverbinding, een potlood, gum en papier.

Wij zijn er 100% van overtuigd dat je de waarde van deze cursus zal appreciëren, het is immers de meest complete online voedselbos designcursus die er bij ons weten is.

Is deze cursus voor een of andere reden toch geen match voor je? Dan krijg je het cursusgeld na 14 dagen onmiddellijk terugbetaald.

De cursus is grotendeels op het boek: “Ontwerp je eigen voedselbos” van Louis De Jaeger gebaseerd. Het boek zal je helpen om alles nog gestructureerder te begrijpen, maar je kan de cursus ook perfect zonder het boek volgen.

Dit is de grand finale! Alle informatie die je tot nu toe geleerd hebt komt samen in een design opdracht met alles er op en er aan. 
 
Als je gaat voor teacher, dan is de eindopdracht (naast de design eind opdracht) het creëren van een gloednieuwe module, die je zelf mag opnemen op film, die zal gebruikt worden in volgende edities van deze opleiding. Samen bepalen we de inhoud die het beste past bij jouw interesse.
Kies welke formule het best bij je past, klik op inschrijven. Hierna ga je naar een beveiligde pagina waar je kan betalen. Dit neemt zo’n 2 min. in beslag 🙂 En dan… welkom aan boord!

10 dagen stage doen in een voedselbos of een organisatie/bedrijf dat iets te maken heeft met voedselbossen (boomkweker, kleinfruit, …). Het is je eigen verantwoordelijkheid om de stageplek te contacteren, de stagedata vast te leggen en je stage naar behoren uit te voeren. Hier verwachten we een grote inspanning in zelfredzaamheid.

Deze cursus bieden we aan aan studenten over heel de wereld, in ieder land zijn er andere wetten rond stage doen. Bekijk dus eerst in jouw regio hoe je dit het best doet. Het enige wat wij kunnen geven aan instanties is een brief waarin deze opleiding uitgelegd is.

 

Dit kan je enkel volgen als je ingeschreven bent voor “Teacher”. 

Omdat de kunst van het lesgeven het best besproken wordt in ‘real life’ lassen we een 2-daagse in in Brussel om jullie zo klaar te stomen voor het voedselbos lesgeven. Hieraan zijn opdrachten gekoppeld. 

De twee dagen zijn aansluitend. Lichte lunch en lessen zijn inbegrepen. Het ontbijt, avondmaal en de overnachting zijn niet inbegrepen. De data worden in samenspraak met de deelnemers vastgelegd.

Je mag steeds upgraden van formule. Zo mag je van “Voor jezelf” later upgraden naar “Designer” of “Teacher. Of van  “Designer” naar “Teacher”. 

Verlagen van formule is niet toegestaan, tenzij je je bedenkt na 14 dagen.

Deze opleiding is gemaakt voor alle klimaatzones. De generale principes zijn overal toepasbaar. 

Wijzelf bevinden ons in een gematigd klimaat waardoor er hier wel de meeste focus op ligt.

Is je terrein/werkgebied gevestigd in een ander klimaat, kan je de opleiding nog steeds volgen. Bij twijfel: schrijf je in, start de cursus en je hebt 14 dagen om je te bedenken.

 

Zoals de naam inhoudt is dit een voedselbos design cursus.

We verzamelen alle mensen die het Food Forest Design Certificate hebben behaald op een website zodat toekomstige klanten je gemakkelijker kunnen vinden.

Deze is het eerste jaar gratis. Daarna kost een lidmaatschap €100 ex. btw per jaar: hiermee blijf je op de database staan en heb je toegang tot updates binnen de voedselboscursus zelf (zoals nieuwe lesreeksen,…).

Wie deze vraag stelt kan het best de ‘voor jezelf’ opleiding volgen. Die kan je volledig op eigen tempo volgen: alles mag, niets moet. 

Ga je voor ‘designer’ of ’teacher’, dan is deze opleiding best wel intensief: je krijgt allerlei opdrachten en de kwaliteitseisen om het certificaat te behalen zijn hoog.

Geen probleem 🙂 Stuur gerust een mailtje naar lukas@foodforestinstitute.com en dan antwoorden we je zo snel mogelijk!

Wij willen de opleidingen zo toegankelijk en inclusief mogelijk maken. Is budget een grote drempel voor je en wil je de opleiding toch volgen? 

Vul dan dit formulier in en dan nemen we contact met je op.

Voor jezelf
Geen verplichte opdrachten. Wel vrijblijvende testvragen bij de modules.

Designer

 1. Stage: Minstens 10 dagen.
 2. Design: Maak een ontwerp van een voedselbos naar keuze: je eigen plek, een tuin of terrein van vrienden, familie of kennissen.
 3. Eindopdracht: Een design opdracht van een project dat je van ons zal krijgen.
 4. Analyse opdracht: je krijgt één of meerdere designs waarvan jij analyseert wat de sterktes en zwaktes zijn.

Teacher

 1. Bovenstaande opdrachten
 2. Live opleiding Brussel
 3. Eindopdracht teacher