De Woudezel, een van Belgiës oudere voedselbossen, werd opgericht door Diderik Clarebout dichtbij Diksmuide, quasi naast het natuurdomein De Blankaart. Voor de opnames van onze voedselbosdocumentaire waren we te gast op deze prachtige site.
Diderik is een kind van de natuur: van jongs af aan ontdekte hij wandelpaden en de pracht van ontluikend groen in zijn jeugdbeweging (J&M). Hij vervolledigde zijn studies als moraalfilosoof maar besloot zich verder te verdiepen in de natuur. Na een opleiding tot meester herborist en boswachter wilde hij aantonen hoe belangrijk de natuur is en wilde hij landbouw helpen vernieuwen. Zo ontsproot zijn idee voor een voedselbos.
Diderik is halftime boer. Ondanks dat hij duidelijk voedselbosboer is en een inkomen haalt uit voedselproductie lukt het hem niet om zijn perceel te registreren als ‘voedselbos’. Als je kijkt in de de Belgische of Vlaamse wetgeving dan is de term voedselbos nog nergens te bespeuren. Dit is zeker begrijpelijk omdat het nog een relatief nieuwe term is en er nog weinig voedselbosboeren zijn.
Toch is er een enorm stijgende trend in het aantal voedselbossen dat erbij komen. In Nederland heb je een Green Deal voedselbossen in samenwerking met het ministerie van landbouw, die een wetgevend kader creëert rond deze nieuwe vorm van landbouw. België komt een beetje achter op dit vlak. Diderik is er van overtuigd dat er stilletjes aan een ommezwaai komt. Toch hoopt hij dat hij niet te lang meer moet wachten. Het is immers fijn om erkend te worden in wat je doet, zeker als wat je doet een van de meest natuurinclusieve vormen van landbouw is.
Diderik’s bessen, gekweekt met respect voor de natuur, vind je in talloze
variëteiten in de bessenautomaat naast het voedselbos. Zin in wat meer
groen in je eigen tuin? Of heb je zelf plannen voor een voedselbos? Say
no more! Je kan ook plantjes kopen bij De Woudezel die Diderik zelf veredeld heeft. Nooit
meer tekort aan besjes!