Start je groencarrière met een bachelor groenmanagement: afstandsonderwijs

Start je groencarrière met een bachelor groenmanagement: afstandsonderwijs

Een nieuw schooljaar staat voor de boeg. Hoewel het gekke tijden zijn is het de ideale kans om je te (her)scholen  en je droom te volgen. Ben je net afgestudeerd in het middelbaar maar wil je niet iedere dag naar school? Sta je middenin een job en wil je een harmonische carrièreswitch maken? Dan is afstandsonderwijs misschien wel de ideale keuze voor jou.

Waar kan je permacultuur studeren in België?

In België zijn er verschillende mogelijkheden om je te scholen in permacultuur, voedselbossen, biologie, ecologie, bodemkunde, landschapsrestauratie,… én een volwaardig bachelordiploma te behalen. Hoewel de meeste onderwijsinstellingen niet te koop lopen met woorden zoals permaculture of foodforest, zijn er verschillende opleidingen die een ongelofelijke goede basis bieden hiervoor en medewerkers van het Food Forest Institute spreken vanuit eigen ervaring. Onze eigen favoriet is een opleiding tot groenmanager.

Waarom groenmanagement dé ideale opleiding is voor de duizendpoot

Iemand die een professionele permacultuur-opleiding wil doen en de basiskennis wil hebben van bomen en bossen kiest het best voor groenmanagement. Deze opleiding is handig omdat de onderwerpen zeer breed gaan. Zo leer je over biologie, microbiologie, chemie en bodemkunde. Je leert alles over hoe planten werken, hoe je ze kan herkennen en leert letterlijk duizenden planten. In praktijklessen leer je hoe je planten kan stekken, zaaien en enten. Hoe je terreinen kan opmeten en hoe je basisreparaties kan doen aan werktuigen zullen je ook niet meer onbekend zijn. Via verschillende keuzevakken kan je je specifieke interesses verdiepen: fruitteelt, imker worden, bier maken, agro-marketing, agroecologie,…

 
Groenmanagement mag je niet onderschatten

Een opleiding tot groenmanagement kan je in afstandsonderwijs doen in 3 à 4 jaar, of je kan het verspreiden over nog meer jaren. Deze richting is niet te onderschatten. In een korte tijd krijg je heel veel kennis en zonder zelfdiscipline geraak je er niet. Omdat de richting zo breed gaat zullen er ongetwijfeld vakken zijn die je niet interessant vindt en waar je je zal moeten door worstelen. Maar als je iets echt wil, dan is dit een offer dat je graag maakt. Zelfs de schijnbare minder interessante vakken geven je basiskennis. 

 
Waar kan je groenmanagement in afstandsonderwijs volgen?

Mensen komen van over heel België en zelfs van Nederland naar Vives Roeselare (een deel van KU Leuven). Deze hogeschool was een van de eerste aanbieders van afstandsonderwijs en is hierdoor uitgegroeid tot een van de betere. Zij hebben contact met verschillende voedselbossen en permacultuurboerderijen waarbij je een stage kan doen.

In Odisee Sint-Niklaas heb je een gelijkaardige opleiding maar hier hebben wij nog geen ervaring mee.

Wil je groen ontwerpen?

Zou je eerder willen groene ruimtes ontwerpen met een focus op het esthetische? Dan is een opleiding landschapsarchitectuur misschien wel de beste optie. Zou je eerder tuinen en landschappen willen ontwerpen met de natuur, observatie en ecologie als vertrekpunt, dan is een bachelor in Groenmanagement handiger.

 
Wil je buiten werken?

Je kan uiteraard vanaf vandaag meelopen met een ecologische tuinaannemer (zoals Mier VZW) om zo de kneepjes van het vak te leren. Als je echt boer wil worden dan heb je niet per sé een bachelordiploma nodig en is Landwijzer de ideale plek voor je. Ook kan je solliciteren bij natuurorganisaties, bosbeheerders of een natuur agentschap om mee op het terrein te werken.

Indien je een combinatie van brein-arbeid en hand-arbeid wil doen dan heb je dikwijls een bachelordiploma nodig. De groenbranche is veel groter dan alleen buiten werken, er is ook een grote vraag voor mensen die goed zijn in strategie, ontwerpen, managen, projectleiding, wetenschap,… Groenmanagement is een richting waar vele aspecten samenkomen en waarmee je alle mogelijke richtingen uit kan gaan.

Leave a Reply