Koeien onder bomen

Geef iedere koe een boom tijdens deze hitte!

Veeboer Jens Mouton, landbouwingenieur Alain Peeters (Agroecology Europe) en tuin- en landschapsarchitect Louis De Jaeger van Food Forest Institute trekken aan de alarmbel. Het klimaat wordt alsmaar warmer en niet alleen mensen hebben hier last van, ook de koeien en andere dieren. Ze roepen boeren op tot actie en dienen een voorstel tot decreet in om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Terwijl mensen schaduw kunnen zoeken op een terrasje of in een bos, staat het grote deel van de koeien in een open weide. Jens Mouton en zijn broer hebben een kleine tien jaar geleden op net geen tien hectare weide bomen geplant. Ze zien dat dit broodnodig is. Vanaf het moment dat de koeien op deze weide terechtkomen rennen ze naar de bomen. Als je door het landschap rijdt tijdens deze hitte zie je oftewel de koeien in hittestress, oftewel kan je de koeien onder bomen vinden.

“Bomen zorgen niet alleen voor verkoeling voor de koeien, ook produceren ze hierdoor meer melk en vlees. De kalfjes hebben door minder hittestress ook meer kans op overleven.” Weet landbouwingenieur Alain Peeters te vertellen.

Bomen zorgen ook voor betere schaduw dan artificiële beschutting omdat het uit meerdere gelaagdheden bestaat. Dit zorgt tevens ook voor meer kwaliteitslandschap, wat tegenwoordig ver te zoeken is.

We kampen met een enorm bomentekort, er verdwijnt elke dag ongeveer 0,72 hectare bos. Deze nieuwe regeling zou dus voor bomencompensatie zorgen.

Wilde bijen, honingbijen en hommels zorgen voor 80% van de landbouwproductie in Europa, hun werkwaarde wordt geschat op €22 miljard. Bomen in weides zorgen voor de productie van stuifmeel en nectar: meer drachtgebied voor (wilde) bijen, wat meer dan welkom is. Ook helpen bomen het verlies aan biodiversiteit tegengaan.

Bomen bieden niet alleen schaduw aan koeien, ook kunnen ze dienen als producent van voedergewassen voor vee en fruit of noten voor de mens.

Naast oceanen, bodems en graslanden zijn de grootste opslagplaatsen van CO2, ze zijn natuurlijke airconditioning en houden (storm)water vast in de bodem .

Boeren kunnen gebruik maken van de agroforestry regeling waardoor ze een groot deel van de aankoopprijs en aanplantprijs bomen terugbetaald krijgen.

“Er is geen enkele zinnige reden om als boer geen bomen aan te planten: ze zorgen voor gelukkigere dieren, voor meer vlees- en melkproductie, helpen het klimaat, de biodiversiteit, bieden voedsel voor de beesten en ze pimpen ons landschap. Waar wachten we op!” zegt Louis met een zekere urgentie.

Ontdek hier onze voedselbos boekenselectie

Eating on the wild side - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

The ecology of plant secondary metabolites - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Edible medicinal and non medicinal plants - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Eetbare wilde planten - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

The forager handboek - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Meer dan de rest eet beter,, verspil minder - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Zelf geplukt - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Booze for free - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Tree crops - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

How to grow perennial vegetables - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Farming the woods - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Voeding en fysieke denegratie - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

The one straw revolution - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Principles and practice of phytotherapy - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Fundamentals of pharmacognosy and phytotherapy - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Groot handboek geneeskrachtige planten - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Kruidengeneesmiddelen zelf maken - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Secrets of fertile soils - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Weeds and what they tell us - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Walden or life in the woods - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

Sprout lands - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

The secret life of nature - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

The songs of trees - food forest institute - foodforest - voedselbos - permacultuur - agroforestry

The Secret Teachings of Plants- food forest institute - foodforest - voedselbos - agroforestry

Elseviers nieuwe bomengids

Nieuwe plantengids voor onderweg

Paddenstoelen encyclopedie

Het paddenstoelenboek

Het verborgen leven van bomen

Het verborgen leven van bomen 2

Het geheime netwerk van de natuur

Het verborgen leven van bomen


Previous
Next

Op zondag 3 juli 2022 vindt zich het eerste voedselbos congres in Vlaanderen plaats, dat in enkele weken volledig uitverkocht was. Voedselbossen zijn een hot thema. Eetbare bossen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijdens het congres wordt er besproken hoe we Vlaanderen op een duurzame wijze kunnen bevoedselbossen.

Hoewel de oudste voedselbossen van de Benelux zich in België bevinden, hebben de Nederlanders een inhaalbeweging van jewelste gemaakt. Wouter Van Eck, een van de voedselbospioniers uit Nederland komt spreken over wat we kunnen leren van onze noorderburen, die al een voedselbosstrategie hebben.

De dag zelf wordt georganiseerd door Food Forest Institute en gemodereerd door Louis De Jaeger, een van de trekkers van de voedselbosbeweging in België. Het congres is deel van het project Go4Food van Departement Landbouw en Visserij, voor wie Food Forest Institute een voedselbosstrategie voor Vlaanderen mag uitwerken.

Deelnemers worden niet alleen geïnspireerd door voedselbossers zoals Camille Claeys, Lieve Ferdinande en Wouter Van Eck. Ze worden actief betrokken om de voedselbosstrategie mee vorm te geven zodat de strategie breed gedragen wordt door zowel voedselbossers, landbouwers, natuurliefhebbers,…

Het congres vindt plaats onder Brussel in de Museumtuin van Gaasbeek, Lennik, Vlaams-Brabant.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Will je meer lezen ?

Exploreer andere blogposts

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More

Wildpluk jaaropleiding

Jaaropleiding wildplukken In deze jaaropleiding stomen we je klaar om zelfstandig verder te gaan met het ontdekken en gebruiken van wilde eetbare planten.Je leert planten

Read More
nl_BEDutch