Minister Zuhal Demir wil 4.000 hectare extra bos, minister Hilde Crevits wil geen bos in landbouwgebied. Van waar zullen we 4.000 hectare toveren? Het lijkt op een eeuwig gevecht tussen natuur en landbouw, maar hoeft dit zo te zijn? Niet als het aan het Food Forest Institute ligt.
Boeren voelen zich bedreigd, ze zijn bang dat er 4.000 hectare productieve landbouwgrond van hen afgepakt zal worden om bossen aan te planten. Hierdoor wordt landbouwgrond nog schaarser waardoor de aankoopprijs voor een hectare grond nog duurder kan worden. “Gisteren kreeg ik een telefoontje van een boer die kwaad is omdat Demir’s plan uitgevoerd wordt zonder deftig samen te werken met landbouwers.” zegt Louis De Jaeger, tuin- en landschapsarchitect en mede-oprichter van het Food Forest Institute.
Het Food Forest Institute staat in nauw contact met landbouwers en merkt dat grote boomplantacties enerzijds zeer goed zijn om voor meer bos te zorgen, maar anderzijds een soort tweespalt kunnen creëren tussen natuur en landbouw. “Bos en landbouw zijn perfect combineerbaar, het gouden antwoord ligt in voedselbossen” zegt Louis. Als je een voedselbos plant dan boots je een gewoon bos na, met het grote verschil dat alle bomen voedsel produceren. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat voedselbossen soms evenveel of zelfs meer natuurwaarde herbergen dan gemiddelde bossen. “Dat voedselbossen tegelijkertijd voor een inkomen kunnen zorgen voor een boer én enorm veel natuurwaarde bieden is een win-win. Landbouw en natuur zijn dus wél perfect combineerbaar.” aldus Louis De Jaeger.
Het Food Forest Institute werkt samen met landbouwers voor The Biggest Tree Plant, de grootste boomplantactie ooit die momenteel al meer hectare bomen op de teller heeft staan dan de teller van Demir. “We trekken allemaal aan dezelfde kar, we willen allemaal meer bomen, wij willen gewoon dat iedere partij gelukkig is, inclusief de boeren”. zegt Louis.
Doe mee met The Biggest Tree Plant!